Agenda / Verplichte ophokplicht voor pluimvee en vogels
Vorige    Naar lijst    Volgende
Verplichte ophokplicht voor pluimvee en vogels
Op 1 februari 2017 werd het H5N8 vogelgriepvirus geïdentificeerd bij een hobbyhouder in de gemeente Lebbeke. Het hoog pathogeen karakter van deze stam moet nog bevestigd worden. Hierdoor zullen de verplichte preventieve maatregelen tegen vogelgriep verder versterkt worden.

Vanaf donderdagmiddag 2/02/2017 zal alle pluimvee, loopvogels inbegrepen, en andere in gevangenschap gehouden vogels, zowel van professionele als particuliere houders, opgehokt of afgeschermd (met behulp van netten) moeten worden om zo alle contact met wilde vogels te vermijden.

Alle verzamelingen van pluimvee en andere in gevangenschap gehouden vogels, net als de markten worden verboden.

Willy Borsus, Minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s, Landbouw en Sociale Integratie: “Het virus dat al enkele maanden onze buurlanden teistert, is nu ook in België aangetroffen. Voorlopig is de professionele sector niet getroffen. Nochtans moeten we zeer waakzaam blijven. De nauwgezette opvolging van de bioveiligheidsmaatregelen is daarom van primordiaal belang zodat dit een geïsoleerd geval kan blijven”.

Ter herinnering: sinds 10 november 2016 is een periode van verhoogd risico van kracht in België en zijn de preventiemaatregelen tegen vogelgriep versterkt. Deze maatregelen zijn nog steeds van kracht:
 
Pluimvee van geregistreerde pluimveebedrijven (professionelen) moeten opgehokt of afgeschermd worden om zo het contact met wilde vogels te vermijden. 
Het voederen en het drenken van pluimvee en andere in gevangenschap levende vogels moet binnen gebeuren of op een zodanige wijze dat contact met wilde vogels onmogelijk
is. 
Het is verboden om pluimvee en andere in gevangenschap levende vogels te drenken
met water dat afkomstig is van oppervlaktewatervoorraden of regenwater waartoe wilde vogels toegang hebben, tenzij dat water werd behandeld om eventueel aanwezige
virussen te inactiveren.
 
We willen alle houders van pluimvee herinneren aan het belang om onmiddellijk een dierenarts te contacteren wanneer ze een verhoogde sterfte in hun toom opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte. 
 
Het FAVV benadrukt dat er geen risico is wat betreft de consumptie van pluimveevlees en eieren. 
 
Voor een overzicht betreffende de te nemen maatregelen: klik hier
 
U kan voor verdere informatie steeds de website van het FAVV raadplegen op
www.favv-afsca.fgov.be/dierengezondheid/vogelgriep/ of het nummer 0800/99.777 contacteren.

 

Titel:
Verplichte ophokplicht voor pluimvee en vogels
Wanneer:
00-00-0000


Agenda
ZITDAG MESTBANK - INDIENEN AANGIFTE
DE STILLE MOORDENAAR CO
GELUIDSTEST SIRENES OP 6 APRIL 2017
MILIEUVERGUNNINGS - AANVRAAG KLASSE 1
OPENBAAR ONTWERP MESTACTIEPROGRAMMA 2015-2018
BLOEDGIFTE 2017
VERWARMINGSFONDS
EEN JOB BIJ DE POLITIE?
Klik hier voor de volledige agenda
 
 
Vleteren - Kasteelstraat 39 - 8640 Vleteren - Tel. 057/40.00.99 - Fax. 057/40.13.66 
 
Developed by DigitalMind - Powered by eXopera