«

»

sep 11

Bericht afdrukken

Modder op de weg

 

Modder op de weg
Tijdens de herfstmaanden is het weer oogsttijd. Dit betekent een periode van hard werken voor de landbouwers maar ook een periode van verhoogde verkeersonveiligheid op de wegen rond de boerderijen en de velden. Vooral wanneer landbouwers hun oogst via de openbare weg moeten vervoeren, kunnen er gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan. Tijdens het vervoer van de oogst is het natuurlijk onvermijdelijk dat aarde, suikerbieten, maïs, aardappelen, enzovoort op de weg vallen. Het af- en aanrijden met landbouwvoertuigen van de velden laat ook heel wat moddersporen op de weg achter.

Tips voor de landbouwer, loonwerker, transporteur

 

Waarschuwen
Indien er slipgevaar is, moet u het verkeer hierop attent maken door de nodige signalisatie te plaatsen en dit bij voorkeur 48 uur voor het oogsten.

Aangepaste verkeersborden kunnen aangekocht worden bij de dienst mobiliteit.

Bevestig het bord op een stevige paal, bij het plaatsen dient u er rekening mee te houden dat de onderkant van het bord op ongeveer 1,5 meter boven het oppervlak van de berm komt.

Voor twee reflecterende signalisatieborden betaal je € 30.
Er is tevens de mogelijkheid om reflecterende hesjes aan te kopen (€ 4/stuk).

Meer info via het lokaal meldpunt: Leen Maenhout – 057/40 00 99, leen.maenhout@vleteren.be

 

Reinigen
Een vuil wegdek moet zo snel mogelijk worden schoongemaakt.
Soms is het daarbij nodig om de weg schoon te spuiten. Voor uw veiligheid is het aangewezen om een veiligheidsvest met retro-reflecterende delen te dragen tijdens het schoonmaken van het wegdek, zeker bij donker en slecht weer.

 

Tips voor de andere weggebruikers

Begrip
In september, oktober en november en december rijden er meer landbouwvoertuigen op de openbare weg dan anders. Breng begrip op voor de landbouwers die hun oogst moeten binnenhalen en hou rekening met het extra verkeer dat hierdoor ontstaat. Een beetje hoffelijkheid kan wonderen doen.

 

Snelheid
Wees voorbereid op eventueel vuile wegen in gebieden met veel landbouwbedrijven en/of velden. Pas uw snelheid aan!

 

Wees voorzichtig
Kijk uit voor landbouwers die zich op de rijweg kunnen bevinden om deze schoon te maken. Matig uw snelheid bij het voorbijrijden van de werkzaamheden.

 

Rijstijl
Sla waarschuwingen betreffende slipgevaar niet in de wind, maar pas uw rijstijl aan.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://vleteren.be/modder-op-weg/