«

»

jul 23

Bericht afdrukken

Maatregelen waterschaarste West-Vlaanderen

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé heeft het verbod om water op te pompen in het IJzerbekken, het Bekken van de Brugse Polders en het Leiebekken verlengd tot 18 augustus. Gouverneur Decaluwé nam de beslissing na overleg met de waterbeheerders.

 

Het blijft ook verboden in heel West-Vlaanderen om water uit de waterlopen te halen voor het besproeien van sportterreinen. “De peilen van de meeste waterlopen zijn gestegen door de regenval van de laatste dagen. Van een structureel herstel is er echter nog geen sprake. Enkele dagen neerslag kan een extreem droge eerste helft van het jaar niet zomaar uitwissen”, aldus de gouverneur.

 

Uit de metingen door de waterbeheerders blijkt dat het zoutgehalte de voorbije 14 dagen in heel wat waterlopen sterk gestegen is. Zoutwaarden hoger dan 4.000 milligram per liter vormen een risico voor de volksgezondheid, vanaf 10.000 milligram per liter is het zelfs levensbedreigend als drinkwater. Op meerdere plaatsen in West-Vlaanderen zijn deze kritieke zoutwaarden al ruimschoots overschreden. Deze dreigende situatie deed zich ook al voor tijdens de droge zomer van 2011, maar nu zijn de meetwaarden hoger. Het advies blijft om zo spaarzaam mogelijk om te gaan met drinkwater. De situatie wordt nauw opgevolgd.

 

Een overzicht van maatregelen is beschikbaar via het provinciale informatiepunt:
www.west-vlaanderen.be/waterschaarste

Permanente koppeling naar dit artikel: http://vleteren.be/verbod-tot-oppompen-water-vleteren/