Budgethulpverlening

Budgetbegeleiding

Als je problemen hebt met het onder controle houden van je uitgaven, dan kan budgetbegeleiding een mogelijke oplossing zijn. Bij budgetbegeleiding beheer je zelf budget. Je wordt wel hierbij in raad en daad bijgestaan door een maatschappelijk werker. Je ontvangt dus zelf je inkomsten en voert zelf alle betalingen uit. De maatschappelijk werker helpt met het opmaken van een budgetplan, een inventaris van je schulden, geeft advies, biedt persoonlijke ondersteuning…
Met het budgetplan, dat je samen met de maatschappelijk werker opstelt, kan je je uitgaven plannen en zo je schulden afbetalen.

Meer informatie over de voor- en de nadelen van budgetbegeleiding vind je op www.eerstehulpbijschulden.be

Budgetbeheer

Wanneer je erg veel moeite hebt met het zelfstandig betalen van je rekeningen, het bijhouden van een administratie en het volgen van een budgetplan, dan kan budgetbeheer je misschien beter helpen. Dit kan zonder of met schulden zijn.
Budgetbeheer lijkt voor een stuk op budgetbegeleiding, maar gaat wel verder. Een maatschappelijk werker zal samen met jou een inventaris van je schulden maken en een budgetplan opstellen. Het verschil met budgetbegeleiding is dat nu de maatschappelijk werker je inkomsten ontvangt en de betalingen van je vaste kosten en van je schulden doet in jouw plaats. Je krijgt leefgeld om eten mee te kopen of om andere noodzakelijke aankopen te kunnen betalen.

Meer informatie over de voor- en de nadelen van budgetbeheer vind je op www.eerstehulpbijschulden.be

Collectieve schuldenregeling

Een collectieve schuldenregeling is een gerechtelijke procedure voor structurele schuldproblemen. Als de schulden niet in een redelijke termijn kunnen worden afbetaald omdat het inkomen ontoereikend is kan die optie overwogen worden.
Een collectieve schuldenregeling moet je aanvragen met een verzoekschrift bij de arbeidsrechtbank. Je kan daarvoor een advocaat inschakelen of het OCMW kan je hiermee helpen
Als je toegelaten wordt tot een collectieve schuldenregeling zal de rechter een schuldbemiddelaar aanstellen. Van zodra je toegelaten bent, zal je niet meer zelf je inkomen ontvangen. De schuldbemiddelaar zorgt in de mate van het mogelijke voor de afbetaling van de schulden. Hij zal je een deel van je inkomen geven om dagelijkse behoeften, zoals eten, huur, vaste kosten… mee te betalen: dit wordt leefgeld genoemd. Voor grotere uitgaven moet de je toestemming van de schuldbemiddelaar of zelfs van de rechter vragen.

Meer informatie over de voorwaarden en voor- en de nadelen van een collectieve schuldenregeling vind je op www.eerstehulpbijschulden.be

Interessante links

www.eerstehulpbijschulden.be
www.budgetplanner.be
www.wikifin.be

OCMW
Veurnestraat 4
8640 Oostvleteren
België
09:00 - 12:30
Enkel via afspraak
13:30 - 16:00
09:00 - 12:30
Enkel via afspraak
13:30 - 16:00
09:00 - 12:30
Enkel via afspraak
13:30 - 16:00
09:00 - 12:30
Enkel via afspraak
13:30 - 16:00
Gesloten
Gesloten
Gesloten
Allerheiligen
Warning 1 november gesloten
Warning 2 november gesloten