Hoe kan je veilig op reis vertrekken?

  • 16 juli 2021

1. Check de maatregelen in het land van je bestemming

  • Elk land kan andere maatregelen opleggen voor reizigers. Informeer je goed over de maatregelen die gelden in het land van je bestemming, maar ook van de landen waar je doorreist. Raadpleeg voor je vertrek de website reopen.europa.eu of de website van de FOD Buitenlandse Zaken, www.diplomatie.belgium.be. Je vindt er de reisadviezen per land.
  • Registreer je reis op TravellersOnline. Zo kunnen we je sneller helpen als je hulp nodig hebt in het buitenland.

2. Vraag je COVID-certificaten aan

Als je op reis gaat kan je een COVID-certificaat aanvragen. Dit is verplicht in vele landen. Er bestaan drie soorten certificaten:

  • Een vaccinatiecertificaat bewijst dat je volledig gevaccineerd bent tegen het COVID-19-virus. Je bent volledig gevaccineerd als je laatste prik minstens 2 weken geleden is.
  • Een herstelcertificaat toont aan dat je hersteld bent van COVID-19. Je had een positieve PCR-test die niet ouder is dan 180 dagen en je quarantaine is voorbij.
  • Een testcertificaat bewijst dat je een PCR-test onderging waarvan het resultaat negatief was. Lees hier hoe je een test kan aanvragen.

Je COVID-certificaat kan je verkrijgen door:

Op www.covidsafe.be vind je meer info, bv. over hoe je een papieren vaccinatiecertificaat kan aanvragen.

3. Vraag je (gratis) PCR-testen aan

In sommige landen moet je een negatieve PCR-test kunnen voorleggen.

Iedereen (vanaf 6 jaar) die nog niet volledig gevaccineerd is, kan 2 gratis PCR-testen aanvragen.

  • Je kan de test aanvragen via www.mijngezondheid.belgie.be.
  • Je ontvangt een activatiecode die 10 dagen geldig blijft.
  • Je kan met deze code terecht in alle triage- en testafnamecentra, maar ook in privé-labo’s of afnameplaatsen van ziekenhuislabo’s, in functie van de beschikbare vrije ruimte

Ben je wel volledig gevaccineerd en wil je een test aanvragen?

Hou rekening met de geldigheidsduur van de testcodes. Vraag je gratis testen bv. niet aan als je pas een maand later op reis gaat. Hou ook rekening met de doorlooptijd voor de analyses bij onze labo’s en reken dat er 24 à 36 uur nodig zijn om je resultaat te ontvangen.

De 2 gratis testen gelden niet voor snelle antigeentesten. Niet alle landen aanvaarden deze testen en de testmogelijkheden in België zijn beperkter. Indien je toch wilt betalen voor een snelle antigeentest, moet je weten dat dit soort test mogelijk is bij bepaalde labo’s en vanaf 12 juli ook bij een duizendtal apotheken.

 

Reizen overzicht Covid