Vaccinatie van 12- tot 15-jarigen

  • 13 juli 2021

Alle 12- tot 15-jarigen uitgenodigd voor hun Pfizer-vaccin begin augustus. 

Er komt een uitnodiging via de post, maar deze kan pas laat aankomen. Kijk dus zeker online. Ga naar https://www.myhealthviewer.be/ en meld je als ouder aan met jouw identiteitskaart. Daar kun je dan de profielen van jouw kind(eren) raadplegen. Klik na het aanmelden in de linkerbalk op 'Mijn Covid-19 info'. Daar zal je de uitnodigingen voor de twee dosissen zien staan.

Reservelijst 

Het loont zeker ook de moeite om in te schrijven op de reservelijst, want er worden elke dag heel wat 12- tot 15-jarigen opgeroepen. Schrijf je hier in op de reservelijst.

Afspraak verplaatsen

Dit kun je zelf online, ofwel contacteer je hiervoor het vaccinatiecentrum van Poperinge. Bel naar 0800 30 70 4 of mail naar vaccinatiecentrum@poperinge.be. Vermeld altijd jouw rijksregisternummer.

Toestemming ouders nodig

De 12- tot 15 jarigen hebben de toestemming van hun ouders nodig om gevaccineerd te kunnen worden. Ouders (of de wettelijke voogd) kunnen die toestemming geven door hun kind te begeleiden in het vaccinatiecentrum of door een schriftelijke toestemming mee te geven.

  • Gaat één van je ouders of je voogd mee naar het vaccinatiecentrum? Dan geven ze daardoor ook meteen hun toestemming voor je vaccinatie.
  • Indien ouder of voogd echt niet mee kan, is een toestemmingsbrief noodzakelijk. Het meebrengen van een grootouder is niet voldoende. Download hier de toestemmingsbrief.

Kinderen die niet kunnen ingaan op deze eerste uitnodiging, bijvoorbeeld wegens vakantieplannen, zullen eind augustus of in september een nieuwe kans krijgen. 

Groepsimmuniteit belangrijk

De risico’s voor een 12- tot -15-jarigen om zwaar ziek te worden van een COVID-19-besmetting zijn heel klein. Toch is de vaccinatie van deze doelgroep heel belangrijk, aangezien het bijdraagt tot het verhogen van de algemene vaccinatiegraad en zo tot het bereiken van groepsimmuniteit. Hoe meer kinderen zich laten vaccineren, hoe minder het virus en de varianten kunnen circuleren in deze groep. Zo verkleint het risico dat kinderen andere personen besmetten die meer kwetsbaar zijn voor COVID-19. Zeker met de toename van het aantal besmettingen door de delta-variant, is het belangrijk om een zo hoog mogelijke algemene vaccinatiegraad te bekomen voor de groepsimmuniteit.