Overige mobiliteitsonderwerpen

Openbaar vervoer

De belbus
De belbus is een vorm van vraagafhankelijk vervoer.  Het verschil met een gewone busdienst is dat de belbus enkel rijdt op verzoek.  Ze heeft een aantal mogelijke haltes (met een haltebord van De Lijn) maar rijdt niet volgens een vaste route of dienstregeling: Contacteer de belbuscentrale om na te gaan of jij op pad kan met de belbus.  De belbus reserveer je telefonisch.  059/56 52 56

https://www.delijn.be/nl/lijnen/belbus/5/629/0/29_Belbusgebied_Ieper_-_Poperinge  

De lijnbus

De Lijn organiseert vaste verbindingen met de gemeenten in de regio.  Folders over de diensten van De Lijn kan je krijgen in het stadhuis van Diksmuide of kan je aanvragen bij De Lijn 070/22 02 00. 

 

Transmobil

 

Laadpalen voor elektrische auto's
 

In Vleteren staat er momenteel 1 laadpaal.  De laadpaal bevindt zich op de parking van De Sceure, Veurnestraat 4 te Oostvleteren.  In 2020 krijgt Vleteren er nog een nieuwe laadpaal bij. Die zal worden geplaatst op de parking achter de kerk van Westvleteren, Westvleterenstraat, naast huisnummer 48. 

Fluvius en Vleteren bepalen in overleg waar de publieke laadpalen het best komen: waar veel mensen parkeren en waar het volgens het elektriciteitsnet kan.  Op termijn moet elke eigenaar van een elektrische wagen binnen een straal van 500 meter een publieke laadpaal ter beschikking hebben.  Ze zijn vooral belangrijk om te kunnen bijladen en de afstanden tussen het opladen thuis (of bij bedrijven) te overbruggen.  Publieke laadpalen zijn ook cruciaal voor wie niet de mogelijkheid heeft in of rond de woning een privé-oplaadpunt te zetten. 

 

Dode hoek

Waarschuw mee voor de dode hoek bij vrachtwagens


Elk jaar gebeuren er zware ongevallen die te wijten zijn aan de dode hoek bij vrachtwagens. De dode hoek is de grote zone naast de vrachtwagen waar de chauffeur je niet kan zien. Door de hoogte van de cabine heeft de chauffeur te weinig zicht op wie zich naast zijn vrachtwagen bevindt.
Dicht bij een vrachtwagen staan is dus ronduit levensgevaarlijk!

Vrachtwagens moeten uitgerust zijn met een extra spiegel of camera die de dode hoek zichtbaar maakt. Deze systemen zijn natuurlijk geen wondermiddel. De chauffeur moet in heel wat spiegels kijken, rekening houden verschillende factoren zoals drukke verkeerssituaties of weersomstandigheden. Daarom blijft het nodig dat de andere weggebruikers wegblijven uit de dode hoek.

Levensbelangrijke tips:
• maak altijd oogcontact met de bestuurder;
• stop nooit onder of ter hoogte van de spiegels;
• blijf uit de dode hoek;
• geef veiligheid voorrang, rij niet zomaar een vrachtwagen voorbij;
• fiets in de kijker (fietsverlichting, heldere kledij, …)

Het provinciebestuur van West-Vlaanderen waarschuwt voor de dode hoek en geeft daarom folders uit met tips voor fietsers en voor de chauffeurs. Je school of bedrijf kan een zeil lenen dat de dode hoek in beeld brengt. Nieuw is de sticker die je als chauffeur op je vrachtwagen kleeft en daarmee de fietsers waarschuwt om afstand te houden van je vrachtwagen.

Ben je leerkracht? Politieagent? Bestuur je een vrachtwagen of heeft jouw bedrijf eigen vrachtwagens?
Bestel dan nu je gratis materiaal via www.letopvoordedodehoek.be  en voorkom dodehoekongevallen!
Meer informatie over de problematiek: www.letopvoordedodehoek.be

 

Dienst Mobiliteit
Gemeentehuis
Veurnestraat 4
8640 Oostvleteren
België
057 40 93 28
Gesloten
09:00 - 12:30
Enkel op afspraak
13:30 - 16:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:30
Enkel op afspraak
13:30 - 16:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:30
Enkel op afspraak
13:30 - 16:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:30
Enkel op afspraak
13:30 - 16:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:30
Enkel op afspraak
13:30 - 16:00
Enkel op afspraak
Gesloten